woensdag 9 september 2020

Aanrechtblad keukentje

 

Ha lezer!

In de post over coating/lakwerk stond ook een foto van het aanrechtblad en dat is een stuk HPL gevelplaat welke in de volksmond ook wel Trespa wordt genoemd maar gezien Trespa een merknaam is en geen materiaalnaam zoals je zou denken is het dus een plaat van een concurrent van Trespa want de kleur en maatvoering in de bouwmarkt was helemaal naar mijn zin.

Ik had eerder bij een bekende kampeerspullen leverancier in Schijndel al een spoelbak gekocht die eigenlijk gemaakt was om in het gat te hangen maar ik vond de rand van de bak best hoog wat er weer voor zorgt dat je niet iets makkelijk in de spoelbak schuift dus ik heb een mal gemaakt van de maatvoering van de binnenkant van de bak, een gat gezaagd en toen via de mal met een kantenfrees het gat na gefreesd om een perfect strak afgewerkt gat in de plaat te hebben want dit lukt je nooit met een decoupeerzaag ook al omdat dat HPL best hard is want het sloopt zagen én frezen....

Ik heb een frame gemaakt onder het grijze blad waar de bak straks gewoon inhangt en daarboven kan ik dan de boel netjes dichtkitten.

Wel ben ik ontzettend blij met het resultaat tot nu toe en de bak ga ik later plaatsen want dan ik gelijk het hele blad rondom afkitten.



Ventilatie


Toen ik mijn keuken boven het aanrechtblad aan het knutselen was met stopcontacten zag ik nog wat ruimte ontstaan vanboven naar onderen en omdat we ook nog een afzuigpunt wilden hebben boven kookstel/oven kon ik met veel passen en meten een afzuigkap maken die ook gelijk de lucht gaat verversen in de bus.

Ik gebruik daarvoor een centrifugaal ventilator welke van Trumatic is en normaliter warme lucht blaast vanaf een Truma kachel maar iets wat blaast zuigt aan de andere kant dus...

2e hands voor een prikkie te vinden op Marktplaats en ook heel fijn regelbaar en de regelaar heb ik in mijn stopcontact plaat verwerkt.

De afgewerkte lucht gaat naar beneden, dan naar achteren en rechts achter via de bodem naar buiten, ik had daar toch al een gat gemaakt voor de gasbun maar die had ik al eerder besloten links te plaatsen in de wagen.

In dat gat is een pvc bus onder de auto gemaakt waar een gaas over de uitblaas gaten zorgt dat er geen insecten de bus in komen.

Het was nog wel een klus om de ventilator helemaal stil te krijgen want resonantie ontstaat snel in zo'n kleine ruimte met allemaal beplating.

















Coating ofwel lakwerk in de bus

Tja, omdat ik niet wist hoe ik ging bouwen ondanks de eisen die ik had had ik ook geen idee hoeveel houten platen en de bijbehorende diktes ik nodig zou hebben en omdat het makkelijker is om gewoon indien nodig naar de bouwmarkt te gaan besloten we het hout in een paar lagen epoxy te zetten omdat populieren-plex nu eenmaal erg zacht is en dan gewoon af te lakken in een gezellig licht kleurtje om ruimtelijk te blijven.

We hebben besloten om dit te doen met verf op waterbasis na wat hechtingstesten en de winnaar werd Sikkens BL Rezisto.

Dit hecht op alles zelfs zonder grondlaag ( deze hebben we uiteraard om laagdikte te verkrijgen wel toegepast en deze trouwens ook op waterbasis) en is bestand tegen huidvet.

Zelfs op Epoxy en kunststof flexibele wandbedekking hecht dit als geen ander en een bekende van ons heeft zelfs het hemeltje van z'n VW Kever mee gerold en dat is prachtig geworden!

Wij doen in de regel opzetten met een kwast en daarna narollen maar het is wel zaak dat het niet te warm is en je vlot kan werken want het droogt snel, voordeel is dat je in 24 uur 2 lagen kan schilderen maar je moet zoals gezegd niet te veel 'pielen' maar in tempo aan de gang, rechtstreeks uit een verfbakje met de roller doen we ook wel eens trouwens maar vaker via eerste de kwast.

Af en toe leek het net een spuiterij in huis want overal kasten en koven in huis maar nu met het voordeel dat verf op waterbasis niet stinkt.













De huiskamer was regelmatig een chaos van geschilderde of gelakte kasten en koven,








Start accu sneller ontkoppelen

 Ha lezer , er viel toch nog iets te doen aan de buscamper en wel ervoor zorgen dat de startaccu geheel afgekoppeld wordt zodat hij in de st...