maandag 1 november 2021

De lier

 Ha lezers!

Als je al wat meer gelezen hebt op dit blog dan weet je wellicht dat we op reis in het buitenland een motorscooter meenemen en hebben we om dit plan heen onze buscamper gebouwd.

Nu hebben wij tijdens het grote begin al gelijk getest of wij dit konden met een aluminium oprijplaat en spierkracht maar dit was toch wat spannend want het bleek qua ruimte om de motorfiets heen in de bus beter om de motorscooter achteruit te gaan vervoeren en gezien er geen versnelling 'achteruit' op zit moest hij dus achteruit de bus in geduwd worden en ook wat schuin omhoog.

Een 12 volts lier zou een oplossing kunnen zijn dus deze bij HBM in Moordrecht zo'n ding gehaald en hij zou echt op de 'mm' nauwkeurig passen in het vloertje achter de cabine stoelen.

Ik heb van wat oude ijzeren massieve stukken een soort van harnas gemaakt welke dan vast aan de bus gemonteerd zou gaan worden en bij een defect in de lier zou de lier dan uitwisselbaar moeten zijn door hem uit het harnas te schuiven maar het was echt zoals al geschreven; op de millimeter!

Het grote World Wide Web heeft vele verkopers van lieren alleen ontdekte ik dat de meeste van stroomhoogtes ( kan zo maar 50 Ampere of meer zijn!) echt geen idee hebben want toen ik een draadloos kastje wilde om de ketting van de lier naar binnen of naar buiten te laten gaan wilden ze allemaal dat kastje met miniatuur schakelaar verkopen maar hadden ze geen groot vermogen Relais in huis maar gelukkig via Ali toch kunnen vinden dus aansluiten de boel!

Oh nee, eerst een stevige montage, gelukkig zaten er al wel een paar ingebouwde moeren in de carrosserie ter plaatse en steekt het verticale deel ook nog achter de vloer dus het spul kan nergens meer heen!

En het werkt als een droom, een van ons beiden staat binnen en 'vangt" de motor als het ware op en de andere drukt op het knopje binnenhalen en begeleid via het stuur de motor.

Als hij er uit moet doen we het gewoon met de hand want dan helpt de zwaartekracht de scooter van de oprijplaat.



Testen of het met spierkracht lukt...


Hoe gaan we de lier dusdanig vastzetten dat het allemaal veilig is.



het relais wat met de groene en blauwe dunne draad 'gestuurd' gaat worden.


Hier zit het elektrische gedeelte in het vloertje, links het zware relais en rechts het schakelkastje wat bij de draadloze set zit.


De massieve beugel met een soort van schuifgaten zodat als de boel onder het vloertje zit en je eigenlijk geen ruimte hebt je vanaf rechts de lier er in kan schuiven en de pasgaten dan dus helpen om hem op z'n plek te krijgen en dan met 2 bouten links en rechts vast kan zetten.






















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Start accu sneller ontkoppelen

 Ha lezer , er viel toch nog iets te doen aan de buscamper en wel ervoor zorgen dat de startaccu geheel afgekoppeld wordt zodat hij in de st...